I en undersökning från Västtrafik framkommer det att Saab-ägare är mest positiva till att byta från bil till buss.

Sedan 2006 har resandet med kollektivtrafiken ökat med så mycket som 40 procent i västra Sverige. Inom 2025 ska kollektivtrafiken fördubblas, enligt uppsatta mål. I en av Västtrafik utförd undersökning visar det sig att allt fler ser sig välja bort bilen. 

- Det ligger i tiden att göra saker tillsammans och dela snarare än att äga själv. Fenomen som bilpooler och lånecyklar som ryms inom begreppet "sharing economy" ligger helt i linje med vad kollektivtrafiken står för, säger Västtrafik:s VD Lars Backström i ett pressmeddelande.

Av de tillfrågade i undersökningen tror 62 procent på en fortsatt uppgång av kollektivtrafiken och att bilismen minskar de kommande fem åren. Så få som elva procent motsätter sig. 

- Det finns forskning som visar att bilanvändandet i västvärlden nått sin peak och för första gången minskar och när fler nu väljer att resa tillsammans visar det att kollektivtrafiken är framtiden, säger Lars Backström.

Bland de bilister som deltagit i undersökningen så är Saab-ägare mest välvilliga till kollektivtrafik. Så många som 20 procent av "Saabarna" skulle kunna övergå till buss, medan ingen vid ratten av en Hyundai, Kia eller Daewoo skulle kunna tänka sig att ställa bilen framför bussen.