Polisen vill att det finns med två "flakvärdar" på studentflaken i sommar. Det rapporterar P4 Väst.

Studenttiderna närmar sig och nu kommer det en uppmaning från Polisen att sätta in värdar på studentflaken - med syfte att öka säkerheten. Rekommendationen är två, så kallade flakvärdar, som ska befinna sig fram och bak på studentflaket. Värdarna ska inte vara delaktiga under firandet och har som uppgift att övervaka för att tidigt upptäcka eventuella risker.

- Anledningen till uppmaningen är att det inträffade fler tragiska olyckor förra året i samband med studentfirandet, berättar polisens trafikexpert Bengt Svensson för P4 Väst.

Det var under Trollhättans studentfirande i fjol som bland annat Anel Kozar, ung målvakt i FCT, skadades allvarligt när han slog huvudet i en bro. 

Viktigt att tänka på:

Det är inte lagligt att färdas på flak eller släp, dock finns undantag vid kortare tillfälliga transporter om vissa krav uppfylls. På flaket måste det finnas skyddsräcken som är minst 110 centimeter höga och eventuella säten och bänkar ska vara fastsatta.

Föraren av fordonet måste vara minst 21 år samt ha haft korrekt behörighet i två år. Flak får ej köras fortare än 20km/h och inte på vägar med en hastighetsbegränsning högre än 70km/h. Det är även krav på att förare och passagerare kan kontakta varandra direkt. Vid användning av till exempel mobiltelefon för kontakt krävs att samtalet är uppkopplat under hela färden.

För att underlätta för medtrafikanter är det av vikt att kontakta Polisen med färdväg och tider.