Hälso- och sjukvården i Västra Götaland får 26 miljoner kronor i ökad ersättning som följd av de ökade flyktingströmmarna. Det skriver regionstyrelsen i ett pressmeddelande.

Regionstyrelsen har beslutat att öka ersättningen till verksamheter som tar hand om flyktingar i Västra Götaland. Det på grund av den rådande flyktingsituationen i landet. Totalt delas 26 miljoner kronor ut, som ska användas för diverse hälsoundersökningar, tester och behandlingar. Dessutom ska bidraget nyttjas för att öka kompetensen vid asylboenden samt bland primärvårdens personal.

Anledningen bakom regionstyrelsens beslut är den ökade tillströmningen av flyktingar, vilket i sin tur leder till ett ökat behov av vård inom regionen.

Barn under 6 år och deras familjer kommer i första hand prioriteras för kostnadsfria hälsoundersökningar. I andra hand prioriteras ensamkommande barn och ungdomar i åldern 6 till 18 år och i tredje hand övriga med rätt till kostnadsfri undersökning.

De 26 miljoner kronor som tilldelas hälso- och sjukvården belastar inte Västra Götalandsregionens budget, utan utgör en del av det tillfälliga statsbidrag om 230 miljoner kronor som föreslagits av regeringen, med syfte att stötta i flyktingsituationen.