I slutet av veckan sammanträder Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd som ska fatta beslut om reducerade biljettpriser för bland annat ungdomar. Det rapporterar GöteborgsPosten.

I och med att allianspartierna med Miljöpartiet står bakom förslaget om de nya rabatterna är chansen stor att det går igenom, skriver tidningen. 

I nuläget är åldersgränsen för ungdomsrabatt inte fastställd inom regionen, utan varierar beroende på färdmedel. En given omständighet för att ersätta dagens kritiserade biljettsystem är en enhetlig gräns för samtliga biljetter, vilket även skulle underlätta ytterligare.

- Att ha olika åldersgränser på biljetterna för rabatten försvårar ju att bygga en enkel struktur. Det står högt upp på dagordningen för oss att underlätta för våra resenärer att resa. Får vi ett lättfattligt biljettsystem kommer det att leda till ett ökat resande, säger Ulrika Frick, kollektivtrafiknämndens ordförande, till GP.

Förslaget innebär att samtliga resenärer under 20 år får reducerat pris med 25 procent vid resa med buss och spårvagn. Det reducerade priset gäller också studenter, arbetslösa och långtidssjukskrivna. Dessutom införs generella rabatter om 25 procent på periodkort för studenter, långtidssjukskrivna och arbetslösa.

Det betyder samtidigt att ungdomar upp till 25 år, som tidigare fått reducerat pris på biljetter, nu får betala fullt pris.

De nya rabatterna och åldersgränsen förväntas gälla från årsskiftet.