På onsdagen beviljades Högskolan Väst rättigheter för inriktningen svenska som andraspråk på sitt ämneslärarprogram.

Det är nu möjligt för Högskolan Väst att utbilda ämneslärare på gymnasienivå i svenska som andraspråk. Inriktningen godkändes för högskolan på onsdagen och öppnar upp för ytterligare sammansättningar av utbildningen.

Den nya inriktningen ska dock inte skapa ytterligare studieplatser på ämneslärarprogrammet, utan kan läsas som andra ämne i kombination med de befintliga inriktningarna svenska, engelska eller samhällskunskap. Förhoppningen är att inriktningen ska bli tillgänglig från vårterminen nästa år.

- Vi vill erbjuda ämneslärarstudenterna möjlighet att kunna läsa fler ämneskombinationer hos oss. Vi vet också genom våra kontakter med skolverksamheten i vår region att det finns ett stort behov av behöriga svenska som andraspråkslärare och lärare i svenska för invandrare. Det känns jättebra att kunna möta den efterfrågan, säger Lena Garberg, avdelningsledare för utbildningsvetenskap och språk på Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.

Ämnet svenska som andraspråk finns redan i dag på Högskolan som fristående kurser med möjlighet på upp till 60 högskolepoäng, och har gjort så i tiotal år. 

- Det finns en god kompetensbas att stå på och undervisningserfarenheten hos våra lärare gör att professionskopplingen förstärks ytterligare, berättar Garberg.