Då befolkningen i Trollhättan centrum förväntas öka de närmsta åren ökar trycket på förskoleplatser. Nu föreslås en förskola intill Hjortmosseparken med plats för 80 barn.

Trycket på förskolorna i Hjortmossen - Blåklinten, Ekorren, Kopparholmen och Skogsbacken - är högt och det i dag kö till platserna. Förskolorna tar emot barn från både sitt egna område, men även från andra delar av staden. Dessutom väntar byggnation av omkring 800 bostäder i centrum, som i sin tur ökar befolkningsmängden och likaså trycket på förskolorna än mer.

Vid nästa sammanträde för Utbildningsnämnden kommer en förstudie om Trollhättans behov av en centralt belägen förskola upp på bordet. Det var i januari i fjol som nämnden beslutade att ge Utbildningsförvaltningen uppdraget att genomföra en förstudie om hur fler förskoleplatser kan skapas i centrum.

I förstudien står det beskrivet att Trollhättan är i behov av en central förskola med fyra avdelningar och plats för omkring 80 barn. Förslaget är en förskola i två plan, med hemvister, gemensamma ytor och eget tillagningskök, belägen intill Hjortmossens park vid befintliga förskolan Ekorren. Under hösten kommer tomten att detaljplaneläggas och en detaljplan beräknas vara godkänd i början av nästa år.

Redan i dag är trycket på förskoleplatser högt, och då en nybyggnation kräver tid, föreslås att sätta upp en tillfällig förskola.