NU-sjukvården är i framkant när det kommer till diabetesforskning, vilket märktes vid den internationella EASD-kongressen i helgen.

Inom de tre forskningsområdena "behandling med läkemedlet liraglutid", "risken för förmaksflimmer hos diabetiker med typ 1" samt "exaktheten hos kontinuerliga blodsockermätningar" är NU-sjukvården en stor bidragsgivare till den internationella diabetesvården. Under en internationell kongress i Stockholm fick NU-sjukvården möjlighet att presentera sin forskning.

- Att bli utvald att få presentera sitt arbete med en poster inför forskare och branschbesökare från hela världen är en stor ära, kommenterar Mervi Andelin, forsknings- och diabetessköterska vid Uddevalla Sjukhus, i ett pressmeddelande.

Inom NU-sjukvården är vården evidensbaserad, vilket innebär att vårdbesluten grundas på de bäst tillgängliga vetenskapliga resultaten från välgjorda undersökningar som ett supplement till annan kunskap.

- Eftersom vården är baserad på forskning är det otroligt roligt att kunna bidra med kunskap och att våra forskningsresultat får internationell kännedom. Detta visar att det pågår forskning på regional nivå som inte bara ligger i framkant, utan även kan förbättra diabetesvården i stort, säger Sofia Dahlqvist, vars forskning om risken för förmaksflimmer hos diabetiker med typ 1 presenterades under kongressen.