I dag publicerade Statens Haverikommission slutrapporten som förklarar varför ett styckegodsfartyg grundstötte vid Stallbackabron i slutet av förra året.

Det var i mitten av november förra året som timmerfartyget Nossan gick på grund under Stallbackabron och blev stående på botten under flera dagar. Orsaken till vad Haverikommissionen bedömer som en mycket allvarlig sjöolycka publicerades i dag i ärendets slutrapport.

Enligt rapporten ska fartygets huvudmaskin gått ner i varvtal till tomgång, vilket medförde att fartyget miste sin styrförmåga. Nossan ska därefter ha grundstött hårt mot kanalkanten, varav en stor reva uppkom och lastrummet vattenfylldes, vilket resulterade i en kraftig slagsida. 

Fartyget ska därpå ha kommit loss från kanalkanten och drivit fritt i Trollhättekanal, innan besättningen lyckades minska slagsidan och manövrera fartyget till Stallbackabrons ledverk för förtöjning. Nossan ska då ha sjunkit till botten, men utan att kantra.

Anledningen till att huvudmaskinen gick ner i varvtal var att en kulventil med oskyddad placering till varvtalsregulatorn oavsiktligt öppnades.