Flera av biltillverkaren Nevs underleverantörer är kritiska till att företaget nu ber om att endast få betala hälften av sina skulder. Det rapporterar P4 Väst.

Att Nevs vill halvera sina skulder och få till en ackordsuppgörelse var ett överraskande besked menar flera av biltillverkarens underleverantörer. Skulderna till leverantörerna är uppe i närmare en halv miljard kronor och beskedet från Trollhättebolaget rör upp känslor.

När Saab Automobile gick i konkurs för några år sedan drabbades flera företag hårt ekonomiskt. Nu kan det alltså vara dags igen, skriver P4 Väst.

En av Nevs leverantörer säger till nyhetskanalen att man tror det blir tufft för biltillverkaren att få sina skulder nedskrivna och att företaget måste visa en bra plan för framtiden om det ska bli verklighet.

- Vi kommer ju inte bara ge bort några pengar, menar leverantörens VD.

Flera andra underleverantörer säger nu att förtroendet för företaget minskar kraftigt, då det tidigare sagts att alla skulder skulle betalas tillbaka. Här går handling emot ord.

- Den direkta reaktionen hos de leveransföretag som jag har talat med, är att man inte gör några glädjeskutt, om jag ska utrycka mig milt, säger branschorganisationen Fordonkomponentgruppens VD Fredrik Sidahl till P4 Väst.

Lars Eric Gustafsson, Nevs rekonstruktör, menar att anledningen till att man nu önskar skriva ned skulderna är att tillverkarens tillgångar ej är så mycket värda som man först trott. Vilket innebär att det kommer att komma in mindre pengar än väntat vid en affär med de två fordonstillverkare vars förhandlingar pågår.

Ska en ackordsuppgörelse nås, behöver 60 procent av de underleverantörer som Nevs har skulder till, godkänna att tillverkaren får halvera sina skulder. Dessutom ska de minst 60 procent som godkänner uppgörelsen stå för minst lika många procent av den totala skuldsumman.