Nevs presenterade på onsdagen två nya delägare.

Nevs VD Mattias Bergman presenterade på onsdagen två nya kinesiska delägare som ett första steg mot att bli en framgångsrik elbilstillverkare.

Kinesisk kuststad ny ägare

Den kinesiska kuststaden Tianjins utvecklingsområde Tianjin Binhai Hi-tech industrial Development Area (THT) utgör tillsammans med Beijing State Research Information Technology (SRIT) Nevs nya delägare.

Tillsammans med de nya delägarna ska biltillverkaren etablera en fabrik i Tianjin, vilket blir den andra globala i ordningen, som ska fokusera på elektriska fordon. Dessutom kommer ett nytt globalt forsknings- och utvecklingscenter att etableras i staden.

Kina starkt fotfäste för NEVS

Stadens utvecklingsområde har enligt Nevs en lång historia av fordonsindustri. Etableringen av en gemensamt ägd produktionsanläggning på orten kommer ge Trollhätteföretaget ett "starkt fotfäste på den växande elbilsmarknaden i regionen och hela Kina". Dessutom får Nevs tillgång till Tianjins befintliga leverantörsbas.

Den andra delägaren Beijing State Research Information Technology, som är framträdande inom IT-tjänster, ägs av Kinesiska Research Development Center of State Council samt av China Unicom. Ett samarbete med SRIT betyder att Nevs ges möjligheten "att ligga i framkant för uppkoppling och mjukvara i bilen inför framtiden".

Den första elbilen att tillverkas i Tianjin kommer att baseras helt på Nevs teknologi. Därefter kommer ett bredare utbud av elbilar, som baseras på en ny utvecklad arkitektur, att erbjudas.

- Nevs fokus är att tillverka högkvalitativa elfordon med Kina som sin första stora marknad. Det långsiktiga samarbetet med utvecklingsområdet THT i Tianjin och IT-företaget SRIT kommer att hjälpa oss att nå vår vision och målet med en strategisk global närvaro, och är ett viktigt komplement till tillgångarna vi har i Trollhättan, kommenterar Nevs VD Mattias Bergman i ett pressmeddelande.

Nya jobb i Trollhättan

Enligt P4 Väst har Nevs under dagen mottagit en delbetalning om 40 miljoner dollar från de nya delägarna och Trollhättans Stad skriver att det totalt gäller 200 miljoner dollar för ett 30 procentigt ägande. De nya planerna kommer samtidigt inte att hota produktionen i Trollhättan, berättar Bergman för radiokanalen. I stället kommer fler att anställas.

- Det kommer att bli nya jobb i Trollhättan, säger han. Hur många arbeten det rör sig om är dock oklart.

När kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund kommenterar onsdagens nyheter från Nevs i ett pressmeddelande säger han "det är är en positiv och alldeles nödvändig utveckling för verksamheten i Trollhättan. Jag är övertygad om att dagens besked kommer att betyda fler arbetstillfällen i Trollhättan, både på kort och lång sikt."

"Kina är huvudmarknaden och då krävs det både partners och tillverkning där. Dagens besked betyder som jag ser det att även verksamheten i Trollhättan stärks, både när det gäller antalet anställda och för underleverantörer och konsulter".