Läkarutbildningen i Sverige klarar inte att försörja vårdcentraler och sjukhus med läkare. Blickarna vänds nu mot Spanien som har läkaröverskott.

Behovet att rekrytera läkare från andra länder är fortsatt stort. Arbetsförmedlingen har i många år försökt att täcka det svenska underskottet med hjälp av utländska läkare och idag är mer än var tredje läkare i Sverige född utomlands.

Den första rekryteringen av spanska läkare genomfördes mitt under den ekonomiska krisen 2012, då gick 1 500 läkare arbetslösa i Spanien. Resultatet då blev ett tillskott i Västra Götalandsregionen på 32 spanska läkare. 

Thomas Engel, rådgivare på Arbetsförmedlingen, besökte Spanien i våras tillsammans med personal från Närhälsan i regionen. Den här gången lockade insatsen sex läkare till Västra Götaland. Ytterligare en rekryteringsresa är planerad till nästa år.

? Vi rekommenderar att de börjar med ett tillfälligt boende, eftersom de första sex månaderna, då de läser svenska , avgör om de blir kvar. Om de klarar ett test efter det erbjuds de tillsvidareanställning. Efter sex månader vet de också själva om de är tillräckligt motiverade för att flytta hit och klarar av mörkret under vintern, berättar Thomas Engel.