NU-sjukvårdens akuta hjärtsjukvård bedöms vara en av främsta i landet. Det framkommer av kvalitetsregistret RIKS-HIA för året 2014.

Av nio möjliga poäng i årets kvalitetsindex för Sveriges akuta hjärtsjukvård, tilldelas NU-sjukvårdens kardiologiklinik imponerande 8,5. För tio år sedan hamnade NU-sjukvården i botten med endast två poäng och under 2011 klättrade NU-sjukvården till fem poäng.

- Nu har vi fått 8,5 poäng, bara en halv poäng från full pott, och det placerar oss bland de sju bästa sjukhusen i landet, säger Henrik Olsson, verksamhetschef kardiologikliniken, i ett pressmeddelande.

RIKS-HIA är ett register där kardiologikliniker noterar resultatet för den akuta hjärtsjukvården. Bland annat registreras antalet patienter med svår hjärtinfarkt och vilken behandling som tillämpas samt antalet patienter som får blodtryckssänkande medicinering.

Efter flera års gediget arbete kan NU-sjukvården nu titulera sig som ett av landets främsta inom akut hjärtsjukvård, något som varit ett uppsatt mål sedan lång tid tillbaka. 

- Det bidrar till en ökad yrkesstolthet. Vardagen för läkare, sjuksköterskor och övrig personal är i många fall hård och de sliter för att ge bästa möjliga vård till patienterna. Då känns det skönt att få en sådan här återkoppling, att de gör rätt saker, berättar Olsson.

- Det ger extra energi att ta tag i de utmaningar vi har kvar att arbeta med. Främst gäller det uppföljning efter hjärtinfarkt, där vi, liksom övriga sjukhus i Sverige fortfarande har stora utmaningar. Det förklarar också varför vi inte har lyckats nå toppen i Swedehearts samlade kvalitetsindex för 2014.

I det samlade kvalitetsregistret för hjärtsjukvården, Swedeheart, fick NU-sjukvården sex av elva möjliga poäng.