Sprututbyte för missbrukare införs inom kort i Västra Götalandsregionen. NÄL är ett av de aktuella sjukhusen. Det rapporterar TTELA.

Som följd av att regeringen förväntas ta bort kommunernas rätt att neka sprututbyte kan det bli aktuellt med utbyten på akutsjukhus inom Västra Götalandsregionen (VGR).

Ett sprututbyte omfattar dock mer än endast byte till rena sprutor och kanyler. Det är även viktigt att sjukhusen motiverar personen att sluta med sitt missbruk. Därmed är det väsentligt att kommunerna är delaktiga, då de ansvarar för fortsatta insatser så som behandlingshem och stöd.

Tidigare har politikerna i VGR inte varit överens gällande sprututbyten, men nu har läget förändrats.

- Vi tog beslut i våras om att införa en evidensbaserad missbruksvård och där ingår sprututbyten, berättar Tony Johansson, vice ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen, för TTELA.

- Vi har också skrivit brev till de kommuner som har akutsjukhus för att få till en samverkan och ett bra vårdprogram. I vårt område är det i första hand Trollhättan som svarat positivt.

Sprututbyte innebär att sjukhusen byter ut smutsiga nålar och sprutor mot rena, med syftet att förbättra hälsan och förhindra sjukdomar som hepatit C hos personer som fastnat i ett missbruk. Dessutom ska utbytet omfatta rådgivning, testning och vaccination.