När regeringen presenterade sin budgetproposition på måndagen står det klart att Högskolan Väst får ytterligare medel för forskning. Samtidigt förblir utbildningsanslagen lägre än tidigare år.

Det satsas mer på forskning och mindre på utbildning. I höstbudgeten får Högskolan Väst ökat forskningsanslag med fem miljoner, till totalsumman 47,5 miljoner kronor. Det står också klart att högskolan får omkring fem miljoner kronor per år under perioden 2016-2018 som kvalitetsförstärkningsmedel inom humaniora och samhällsvetenskap samt lärar- och förskollärarutbildning.

- Det som är plus i denna budget är att vi får fem miljoner mer i forskningsanslag, och att vi nu har fått reda på hur kvalitetsförstärkningsmedlen fördelats mellan lärosätena, säger Kerstin Norén, rektor Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare, då vårbudget presenterades, är det fastställt att Högskolan Väst får ett ökat antal platser på sina lärar- och sjuksköterskeprogram. Dock täcker inte de extra platserna den neddragning som gjordes av alliansregeringen. Högskolan tilldelas omkring 43 miljoner kronor mindre anslag för grundutbildningar nästa år jämfört med år 2014. 

- Vi har börjat genomföra anpassningen, men väntat i det längsta eftersom vi hoppats på att få behålla den högre nivån då det är mycket stor efterfrågan på de allra flesta av våra utbildningar, berättar Norén.

Sedan 13 år tillbaka har högskolan i Trollhättan fått särskilda bidrag för att utveckla AIL - arbetsintegrerat lärande - vilket även är högskolans profil. Bidraget förblir i samma storlek år 2016 på 2,5 miljoner kronor.