Under årets första sex månader har inköpet av ekologiska livsmedel till kommunala verksamheter ökat.

Totalt har Trollhättans Stad köpt livsmedel för 20 miljoner kronor under det första halvåret 2015. Andelen som var märkt ekologiskt uppgick till rekordhöga 25 procent, vilket är en ökning med hela sju procent sedan årsskiftet.  

Huvudsakligen är det Centralköket som varit bidragande faktor till ökningen, som varje år spenderar sammanlagt 14 miljoner kronor på livsmedel. De senaste sex månaderna har verksamheten ökat sin andel ekologiska livsmedel med så mycket som tio procent.

- Det känns jätteroligt att arbeta mer med ekologiska produkter, säger Seida Trozic, anställd hos Centralköket, i ett pressmeddelande.

Det var dock inte självklart från början med ekologiska produkter hos Centralköket.

- Jag var inte övertygad helt enkelt. Den här verksamheten handlar så mycket om kvalitetsprodukter. Vi måste kunna hantera produkter som håller hög kvalitet, framförallt på grönsakssidan, där blev det för mycket merarbete med att ansa ekologiska grönsaker som inte höll måttet, berättar kostchefen Anna Johnson. 

Men efter att Trollhättans Stad tillsammans med ytterligare sex kommuner gjorde en ny livsmedelsupphandling, med möjlighet till aktiva val, har Centralköket ändrat riktning.

- Vi är jätteduktiga på att förhandla oss till bra priser och sitter inte längre i knäet på grossisten. Vi som kunder avgör vilka produkter som vi vill köpa, vilket känns som en seger! Det är många runt om i landet som har kikat på vår livsmedelsupphandling och vill ta efter denna, säger Johnson.

Det svenska målet för ekologiska livsmedelsinköp är en andel om 25 procent, vilket även är målet för Trollhättans Stad. Och nu har alltså målet nåtts.

- Vi fortsätter på den inslagna vägen. Nu vill vi nå 30. Men det är för tidigt att säga om vi når dit i år. Vi siktar på att göra ett nollresultat och det är först i oktober som jag får en säkrare indikation på om vi kan gasa eller måste bromsa inköpen.