Folkuniversitetet driver projektet 'Matchning Fyrbodal' som ska hjälpa långtidsarbetslösa att hitta tillbaka in på arbetsmarknaden.

Vem är du? Vad kan du? Vad har du gjort? Tre frågor som ska besvaras för att ge långtidsarbetslösa en ny framtid. Deltagare får chansen att förstärka sina kontakter på marknaden och röra sig närmare drömmen om ett arbete eller studier genom vägledning, kortare utbildningar och lång praktik. 

I projektet har man valt att kombinera klassrumsundervisning, ämnesvalidering, distansundervisning, arbetsintegrerat lärande och arbete via sociala medier. Och visst fungerar det: 43 procent av deltagarna i Matchning Fyrbodal har idag skrivit ut sig från Arbetsförmedlingen. 

Projektet varar i totalt 26 veckor och inleds med en kartläggning och generell kompetensutveckling de första åtta veckorna. De resterande veckorna ägnas åt praktik för att skaffa sig värdefull kunskap och nya kontakter.

Utvecklingsprojektet stöds av Europeiska Socialfonden, Arbetsförmedlingarna i Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg och Lysekil samt Högskolan Väst.