Idag vaknade Sverige upp till en ny politisk verklighet. Efter gårdagens val tar Socialdemokraterna tillbaka regeringsmakten, Moderaterna är ett vingklippt parti och Sverigedemokraterna går framåt kraftigt.

För Socialdemokraterna i Trollhättan blev söndagens val en berg- och dalbana. Glädjen över att åtta års borgerligt styre på riksplanet nu är slut grumlades av valresultatet på hemmaplan. Ett tapp på 7,3 procent och fyra mandat mindre i fullmäktige är ett utfall som betyder tappad egen majoritet och tvingar fram ett mer etablerat samarbete med Vänstern och Miljöpartiet. Men fortfarande har (S) en stabil ställning i kommunen, 43,5 procent av väljarna visade att de har varit nöjda med Paul Åkerlund & Co.

Sverigedemokraternas framgång var väntad men de höga siffrorna var säkert mer än vad (SD) hade räknat med, både lokalt och på riksplanet. Återstår att se om partiet klarar att tillsätta de platser väljarna har tilldelat dem. I Trollhättan hamnade (SD) på 10, 1 procent, rikssiffran blev 12,9.

För den då och då splittrade borgerligheten i Trollhättan väntar ytterligare fyra år i skuggan av det stora röda partiet. För de fyra partierna blev inte valdramatiken särskilt stor. Centern tog ytterligare ett mandat i fullmäktige och Folkpartiet förlorade ett.

Enligt de preliminära siffrorna från Valmyndigheten fick Socialdemokraterna 43,5 procent av väljarna med sig (minus 4 mandat) Moderaterna 17,9 (0) Sverigedemokraterna 10,1 (plus 3 mandat) Folkpartiet 6,9 (minus 1 mandat) Vänsterpartiet 6,4 (plus 1 mandat) Miljöpartiet 6,1 (0) Centern 5,4 (plus 1 mandat) och Kristdemokraterna 3,2 (0).