Barngrupperna i kommunens förskolor och fritidshem blir nu allt större. Det som följd av brist på pengar. Det skriver TTELA.

Den för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg angivna budgeten har redan överskridits. Enligt den ekonomiska prognosen saknas omkring 17 miljoner kronor, samtidigt som barnpengen fallit med 3,2 och 3,3 procent för förskolor respektive fritidshem. I nuläget får en tre avdelningar stor förskola upp till 15 000 kronor mindre per månad. Det rapporterar TTELA.

- Vi kommer inte att säga upp personal. Det blir väl så att förskolorna tar in extra barn, säger utbildningsnämndens ordförande Mats Wiking till tidningen.

Ska förskolorna överleva minskningen av barnpengen krävs att barngrupperna ökar med cirka 1,5 barn per avdelning. Det i sig leder till att personal kommer behöva lägga ned mer energi på tillsyn samt trygghet.

- Det blir svårt att hinna med aktiviteter som utvecklar matematiskt tänkande och språk, det kräver planering och att man kan dela in barnen i mindre grupper, kommenterar Lärarförbundet Trollhättans ordförande Jenny Andersson.

Den primära anledningen till att det råder brist på pengar är att barn spenderar allt längre tid på förskolor och fritidshem. Det som följd av att fler föräldrar arbetar och pendlar längre sträckor, skriver TTELA. Enligt tidningen var vistelsetiden per barn och vecka elva minuter längre i februari månad jämfört med motsvarande period i fjol, vilket är i snitt 31,35 timmar per vecka - vid 30 timmar och uppåt upphör maxersättningen.

- Men en hel del barn är på förskolan 40-50 timmar per vecka, och för förskolor med många sådana barn går ekonomin inte ihop. Vårt ersättningssystem havererade redan förra året. Nu ska vi titta på en ny modell, men det ger inte mer pengar totalt sätt, säger Wiking till tidningen.

Trollhättans Stad förväntade sig i år ett ökat stadsbidrag om 6-7 miljoner kronor till förskolan. Något som förblev när regeringens budget föll.

- Vi hoppas att pengar kommer i vårpropositionen. Vi (S, MP, V) har ambitionen att fortsätta minska barngrupperna i Trollhättan, men då måste vi ha hjälp av staten. Och först måste vi komma i balans.