Vänersborgs Tingsrätt beslutade i dag att Trollhättans Stad ska betala skadestånd till en fastighetsägare i Björndalen. Det skriver TTELA.

Under flertalet år har Trollhättans Stads byggnadsnämnd haft en dispyt med en fastighetsägare i Björndalen gällande bygglov. Nu har tingsrätten förklarat kommunen "skyldig till fel eller försummelse vid sin myndighetsutövning", vilket innebär att Trollhättans Stad är skyldig att betala skadestånd.

Fastighetsägaren har enligt TTELA begärt ett skadestånd på omkring 32 miljoner kronor, än har dock inte tingsrätten meddelat storleken på skadeståndet.

Det var i oktober 2004 som byggnads- och trafiknämnden i Trollhättan beviljade bygglov för nybyggnation av ett enbostadshus på en tomt i Björndalen. Efter att bostaden uppförts och stod klar under 2006 överklagades bygglovet av fastighetsägare i området. Därefter beslutade Länsstyrelsen att nämndens bygglovsbeslut skulle ogiltigförklaras, då bygglovet medfört ett omfattande förbiseende av detaljplanen och på så sätt plan- och bygglagens bestämmelser.