Omkring 800 ungdomar i Trollhättan står utanför arbetsmarknaden. Nu satsar kommunen 1,6 miljoner kronor på traineejobb för unga.

Med målsättning att kunna anställa 30 nya undersköterskor inom ett år, investerar kommunen 1,6 miljoner kronor på traineejobb och omsorgsutbildning för ungdomar i åldern 20-25.

- I botten ligger en satsning från regeringen och Trollhättans Stad går in med en 25-procentig finansiering. Vår målsättning är att 30 ungdomar som i dag är arbetslösa ska få utbildning i ett bristyrke, vilket om ett år förhoppningsvis ska resultera i en anställning, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund i ett pressmeddelande.

I sin vårproposition föreslog regeringen flertalet åtgärder för landets arbetslösa ungdomar. Varav en var just traineejobb för ungdomar som varit arbetslösa i över ett halvår.

- Inledningsvis ska sådana arbeten anordnas inom välfärdssektorn och skolan. Under 2016 kommer även andra delar av arbetsmarknaden att omfattas. Vi startar inom omvårdnadsyrket och hoppas på att detta ska slå väl ut och sedan leda till flera satsningar, berättar K-G Elf, områdeschef Arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Den nya satsningen, som drar i gång den 1 november, innebär att 30 ungdomar får chansen att varva arbete inom omsorgen med halvtidsstudier på Komvux. Satsningen är för ungdomar med en gymnasieutbildning, som varit arbetslösa i minst ett halvår.

Satsningen är ett samarbete mellan Trollhättans Stad, Arbetsförmedlingen samt Kunskapsförbundet Väst.