Idag fattade kommunstyrelsen beslut om att alla tillsvidareanställda inom Trollhättans Stad ska erbjudas heltid.

Senast den 1 september i år ska kommunens tillsvidareanställda erbjudas rätt till heltidsanställning. Samtidigt gäller rätten till heltid nyanställningar från och med 1 februari. Det fastställdes under dagens kommunstyrelsemöte.

Under fjolåret var omkring 4 100 personer tillsvidareanställda inom Trollhättans Stad. Av dessa arbetade tre av fyra heltid, vilket innebär att runt 1 000 personer hade deltidsanställning. Personal inom vård och omsorg utgjorde 70 procent av denna grupp.

I en undersökning genomförd av personalkontoret framkom det att över 200 kommunanställda önskade en högre sysselsättningsgrad, varav omkring 130 personer kunde tänka sig att tjänstgöra på annan arbetsplats för att nå sitt mål. Resterande önskade endast högre sysselsättningsgrad om tjänstgöringen skedde på nuvarande arbetsplats.

I och med att kommunens deltidsanställda till större delen är kvinnor, är rätten till heltid ett kliv i rätt riktning när det gäller stadens jämställdhetsplan.

Skulle 10 procent av kommunens deltidsanställda välja att öka sin sysselsättning beräknas kostnaden bli 3-5 miljoner kronor per år.