Den exklusiva sportbilstillverkaren Koenigsegg var nära på att förvärva barskrapade Saab Automobile i slutet av 2009. Nu svarar grundaren och VD:n Christian von Koenigsegg på varför tillverkaren önskade köpa företaget.

I en utfrågning på Koenigseggs hemsida har allmänheten givits möjligheten att ställa vilken fråga som helst till sportbilstillverkarens VD. Bland annat ställs en fråga angående Saab-affären som inte gick igenom och vad som låg bakom idén att förvärva det konkursmässiga företaget.

- SAAB var i besittning av en fantastisk, men inte fullt utnyttjad fabrik för biltillverkning och utveckling, som hade kunnat användas för att återuppbygga märket relativt snabbt om Koenigsegg:s arbetssätt tillämpats, svarar von Koenigsegg.

- I grund och botten var det en unik möjlighet att komma in på marknaden med ett bra märke och en bra fabrik, till vad som hade varit ett väldigt överkomligt pris. Jag tror att vi hade kunnat, med hjälp av får expertis inom teknologi och design, utvecklat några mycket intressanta bilar.

- Jag är mycket nöjd med var Koenigsegg AB gör i nuläget, men det hade varit intressant att veta hur livet hade varit i dag om SAAB-affären hade gått igenom, avslutar VD:n.