Tre patienter har drabbats av allvarliga vårdskador på grund av försenade röntgenundersökningar. Nu väljer NU-sjukvården att anmäla sig själva till Inspektionen för vård och omsorg.

Ärendet gäller tre patienter som, enligt den medicinska prioriteringen, skulle undersökts med datortomografi inom fyra veckor. Dessa patienter fick vänta i drygt ett halvår vilket ledde till att de fick en försenad cancerdiagnos. 

Sammanlagt handlar det om nästan 400 fall där patienter borde undersökts med datortomografi inom tre till åtta veckor. I stället har de fått vänta sex veckor upp till tio månader och i något fall ett år.

- Att vi gör anmälan enligt lex Maria för just de här tre patienterna beror på att vi, tillsammans med läkarna som skrivit remisserna, bedömer att dessa patienter har drabbats av en allvarlig vårdskada, säger områdeschef Eva Wallström.

En vårdskada räknas som allvarlig när den är bestående eller har lett till att patienten har fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller har avlidit.

- Vi kan bara beklaga att NU-sjukvården har brustit när det gäller att erbjuda patienterna undersökning i rätt tid, säger Magnus Söderbergh, chefläkare, och den som formellt står bakom anmälan.

Sedan i höstas har kliniken arbetat för att förbättra situationen, skriver NU-sjukvården i ett pressmeddelande.

- De första åtgärderna för att komma tillrätta med kösituationen var att vi skickade patienter till en extern vårdgivare samtidigt som kliniken har gjort extra insatser, berättar Eva Wallström.

- Det känns mycket bra att vi nu gör undersökningarna i rätt tid, främst för patienternas skull, men även för våra medarbetare.