Alliansloppet 2014 vanns av Johan Kjølstad. Damklassen vanns av Maria Nordström.

I lördags stannade delar av Trollhättan upp i närmare två timmar. Då avgjordes nämligen världens största lopp för rullskidor.

Det prestigefyllda loppet togs hem av norrmannen Johan Kjølstad på tiden 1:43:57, endast sekunden snabbare än andre man Markus Ottosson från IFK Umeå. Tredje person över mållinjen blev landslagsskidåkaren Calle Halfvarsson, strax före tidigare Vasaloppsvinnaren Anders Aukland.

På damsidan var Ulricehamns Maria Nordström snabbast att avverka de 48 kilometer långa loppet. Tiden 2:05:20 räckte precis till guldplats, sekunden före Britta Johansson Norgren från Sollefteå. Tredjeplatsen togs hem av norskan Laila Ahrlin Kveli.

78 åkare kom i mål i klass H21 Elit och 14 stycken i D21 Elit över 48 kilometer. Totalt passerade 695 åkare mållinjen i tävlingens tuffaste distans.