Som en del av Alliansloppsveckan arrangeras Klassjoggen - "Sveriges bästa skolstart". I fjol var det Dogge Doggelito som drog i gång festen, i år står ingen mindre än Trollhättans egna Jessica Andersson för underhållningen.

- Det här är både ett annorlunda och kul sätt att starta läsåret på. Man får chans att träffa andra elever under roliga former. Det handlar om både integration och friskvård, säger Trollhättans Stads projektledare, Tomas Granat, i ett pressmeddelande.

Klassjoggen är löptävlingen för förskoleeleven som niondeklassaren. Här ges skolbarn från Trollhättans kommunala skolor samt friskolor möjligheten att enas under en dag med fokus på likaväl hälsa och idrott som roligheter. Loppet sträcker sig från Drottningtorget, över Spikön och via allén tillbaka till torget. Elever i förskolan upp till årskurs 3 kommer att springa på sin egen skola. 

- Det är många ungdomar i dag som är väldigt stillasittande. Kan vi skapa ett lustfyllt arrangemang kring motion, så kan det förhoppningsvis locka en del att fortsätta röra på sig. Man måste givetsvis inte springa, det går fint att promenera också, berättar Magnus Eriksson, Marknads- och eventansvarig Alliansloppet.

Vid starten på Drottningtorget kommer Jessica Andersson dra igång löpfesten med ett framträdande. Dessutom delas det ut presenter och T-shirts.