På måndagen gav EU sitt godkännande gällande Biogas2020, ett mångmiljonprojekt med syfte att utveckla en samverkansplattform för biogas mellan de tre skandinaviska länderna. Överhuvud för projektet? - Innovatum i Trollhättan.

Projektet inleds i juli månad, beräknas pågå i tre år framöver och omfattar omkring 110 miljoner kronor samt 30 parter bestående av högskolor och universitet samt företag och organisationer. Ett samarbete kommer föras mellan parterna med syfte att föra biogas in i framtiden genom tydliggörande av samhälls-, miljö- och affärsnytta.

Innovatum är en av tre nationellt ansvariga parter i respektive skandinaviskt land och är dessutom LeadPartner, vilket innebär att utvecklingscentret i Trollhättan även har det generella ansvaret för hela projektet. Därmed bär Innovatum ansvaret för att projektets genomförande säkras, för projektledning, administration och kommunikation.

- Vi har riggat vår organisation för att kunna hantera sådana här typer av EU-projekt, berättar Innovatums VD Peter Zienau i ett pressmeddelande.

Sammanlagt deltar 12 högskolor, institut och kompetenscentrum med anknytning till forskning, 10 offentliga organisationer, 5 kunskapsplattformar och 3 privata företag. Högskolan Väst i Trollhättan är en av de deltagande parterna.

- Den stora uppslutningen i projektet av partner inom Sverige, Norge och Danmark visar att det finns en stark vilja och potential att nå den kritiska massa som krävs för att bygga upp en fungerande marknad för biogas, säger Zienau.