Nästa vecka är det dags för LeanNova Cube Day - en tävling där det gäller att vara snabbast att lösa en Rubiks Kub.

Innovatum presenterar tillsammans med konsultföretaget LeanNova tävlingen LeanNova Cube Day. Under dagen kommer det tävlas i flera olika former av Rubiks Kub, och i startfältet hittar man deltagare från hela världen - bland annat ett hemmahopp i form av trollhättegrabben Simon Westlund.

- Runt 40 personer har redan anmält sig från Sverige, Norge, Tyskland, Danmark och till och med Indien. Bland deltagarna finns flera av de svenska medaljörerna, bland annat Simon Westlund från Trollhättan, som deltog i Rubik's Cube European Championship i Roskilde i augusti. Så det lär bli ett starkt startfält, berättar Stefan Hellqvist, ingenjör på LeanNova, i ett pressmeddelande.

Tävlingen är godkänd av World Cubing Association, och är därmed en officiell tävling som medför att resultat och tider registreras. Det kommer att tävlas i flera olika klasser som klassiska 3x3x3, 2x2x2, 4x4x4, Rubiks cube one-handed, megaminx, pyraminx och skewb.

- Med LeanNova Cube Day vill vi naturligtvis att fler ska få upp intresset för kuben och under tävlingsdagen kommer vi ha en workshop, då vi lär ut lite tricks för nybörjare. Men i ett längre perspektiv handlar det också om att få upp intresset för teknik och ingenjörsyrket hos framför allt tjejer, säger Stefan Hellqvist.

Redan lördag, 4 oktober, kan intresserade få uppleva lösning av Rubiks kub på hög nivå. Då besöker nämligen två så kallade "speedcubers" Etage Shoppingcenter och visar upp sina snabba fingrar.


LEANNOVA CUBE DAY

Datum/Tid: 11 oktober, 10:00-17:00

Plats: Innovatum Science Center