Det florerar rykten om hotbilder mot andra skolor i Trollhättan. Något som inte stämmer enligt polisen.

Polisen bedömer att det inte finns någon hotbild mot andra skolor inom kommunen, uppger Trollhättans Stad i ett pressmeddelande.

Flera rektorer på Trollhättans skolor har dock beslutat om extra trygghetsåtgärder. Dels för att möta oro hos elever men även hos vårdnadshavare och personal. 

Vilka typer av åtgärder som satts in skiljer sig mellan skolorna, men det rör sig om allt från större personalstyrka under raster till att låsa lokalerna under lektionstid.

- Flera skolor har valt att låst sina dörrar. Det beror inte på att det finns en hotbild mot skolor utan att för att barnen och föräldrarna ska känna sig trygga, kommenterar Birgitta Lindström Sundefors, chef utbildningsförvaltningen, vid en pressträff.

Under fredagen har kommunens samtliga skolor, bortsett från Kronan, pratat om händelsen.

- Varje barn ska få prata om värdegrund, om vad som hänt. Det har pågått överallt i hela stan på alla nivåer, säger Lindström Sundefors.

Även fast det inte finns någon hotbild mot skolorna i kommunen har många valt att stanna hemma.

- Många barn har hållits hemma, föräldrarna har inte vågat släppa iväg sina barn. Vi har mycket stor frånvaro i vissa skolor. Så effekterna av dådet är som väntat, men även skrämmande stora.

De barn på Kronan som har rätt till fritids kommer att erbjudas fritidsverksamhet vid en närliggande skola under nästa vecka, meddelar kommunledningen. Förhoppningen är att eleverna ska kunna återvända till Kronan efter stundande höstlov.

- Vi önskar att vi hade fått komma tillbaka till vår skola om en vecka. Vi vet ännu inte om det är möjligt.

Vid presskonferensen berättar kultur- och fritidsförvaltningens chef Tommy Svensson om hur Kronans Fritidsgård använts som mottagningsplats för barn och föräldrar under gårdagen.

- Vi bedrev verksamhet till halv tolv igår kväll för det fanns ett sådant behov, säger han och tillägger att samma fritidsgård samt fritidsgården Lexington kommer hålla öppet även i dag fredag.