Enligt direktiv från EU klassas inte längre värmeljusbehållare som förpackning. Vilket innebär att metallkopparna inte ska återvinnas. Det skriver Ny Teknik och TTELA.

Värmeljusets metallbehållare har tidigare kunnat återvinnas i de stationer som finns runt om i landet. En ny tolkning av EU-regler gör dock att värmeljus inte längre ska samlas in.

- I EU:s direktiv för producentansvar har värmeljus tidigare räknats som förpackning, och värmeljusproducenterna har betalat en avgift till oss för att vi ska samla in och återvinna koppen. Gravljus har däremot inte räknats som förpackning, och i en ny tolkning av EU-direktivet så likställs värmeljus med gravljus. Det innebär att kopparna inte är förpackningar längre vare sig de är gjorda av aluminium eller plast, och då kan vi inte ta hand om dem, berättar Annica Dahlberg, informationschef hos Förpacknings- och tidningsinsamlingen, för Ny Teknik.

Nu får i stället kommunerna ta över ansvaret för värmeljusbehållarnas öde. Kommunerna bestämmer själva huruvida behållarna ska lämnas på återvinningscentraler eller samlas in av exempelvis idrottsföreningar.

Enligt TTELA hänvisas trollhätteborna i nuläget till återvinningscentralen.