En skattehöjning i Trollhättan kan bli nödvändig under kommande mandatperiod, menar Socialdemokraterna i kommunen.

Den röda majoriteten i Trollhättan står inför ett trendbrott. Kommunalskatten har varit oförändrad i 32 år, relativt låga 20,96, att jämföras med Vänersborgs 22,21 och Uddevallas 21,91 per hundralapp. Motståndet mot en skattehöjning finns kvar men nu ser det ut som om en högre kommunalskatt blir nödvändig under de kommande fyra åren.

- Men till skillnad mot tidigare val säger vi att vi inte utesluter en skattehöjning, om vi inte får mer pengar från staten. Det beror på vem som vinner riksdagsvalet, med en röd-grön regering har vi större chans att få mer pengar. Precis som alla andra kommuner har vi drabbats av att alliansregeringen sänkt skatter och urholkat statsbidragen, säger kommunalrådet  Paul Åkerlund (S) till ttela. 

Oppositionspartierna Folkpartiet och Kristdemokraterna är inne på samma linje. Bägge partierna har tidigare krävt en höjning av kommunalskatten med 23 öre för att stötta grundskola och omsorger.

SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, menar att statens bidrag till kommunerna behöver höjas med tolv miljarder kronor 2014-16. Dessutom behöver landsting/regioner höja skatten med 38 öre och kommunerna med 6 öre. Konjunkturinstitutet anser att staten behöver skjuta till 24 miljarder till kommunerna för att behålla nuvarande nivå på välfärden.