I jämförelse med vårterminen 2014 har antalet sökande till internationella utbildningar vid svenska lärosäten minskat med 20 procent den kommande vårterminen. Högskolan Väst går dock mot strömmen, och det med råge.

En undersökning genomförd av Universitets- och högskolerådet (UHR) visar att endast två av tolv* lärosäten i Sverige har mottagit fler antal sökningar till vårterminen 2015 än motsvarande period i fjol. Dessa två är Högskolan i Halmstad och Högskolan Väst i Trollhättan.

Totalt har antalet sökande till internationella program och kurser på Högskolan Väst ökat med 180 procent. Ser man enbart till de som sökt skolan i första hand har antalet ökat med hela 318 procent.

- Den stora anledningen till ökningen är att vi har annonserat ut kurserna "Preparatory English for International Student" och "English for International Students Including Preparatory English". Dessa två kurser hade vi inte förra våren och de har cirka 600 sökande totalt denna ansökningsomgång, säger Högskolan Västs internationella koordinator Carl-Fredrik Miles i ett pressmeddelande.

*Det finns tolv lärosäten i Sverige som erbjuder internationella utbildningar