Högskolan Väst är den främsta i landet när det kommer till att rekrytera studenter från hushåll där utbildning inte är tradition. Det visar en undersökning av Statistiska Centralbyrån och Universitetskanslersämbetet.

Studenters sociala bakgrund har en påverkan på rekryteringen till högre utbildningar och de som växt upp i en miljö utan tradition av utbildning har en större chans att välja bort högskolestudier. Andelen studenter på Sveriges lärosäten med minst 200 nybörjare under läsåret 13/14, som har högt utbildade föräldrar, är mellan 30 till 73 procent. Handelshögskolan i Stockholm har högst andel medan Högskolan Väst i Trollhättan har lägst andel nya studenter med högutbildade föräldrar.

- Vi arbetar aktivt med att rekrytera brett och bidrar därmed till en utjämning av den sociala snedrekryteringen till högre studier, säger Högskolan Västs rektor Kerstin Norén i ett pressmeddelande.

- Jag är väldigt glad över våra siffror. Som högskola är det vårt ansvar att arbeta med detta och vårt mål är att bidra till att höja utbildningsnivån i den här delen av landet. Just nu intensifierar vi samarbetet med kommunerna i hur detta ska ske på bästa sätt, berättar Norén.