Sjuksköterskeutbildningen på Högskolan Väst uppfyllde inte kraven i Universitetskanslerämbetet (UKÄ) kvalitetsutvärdering och bedömdes som bristande för lite över ett år sedan. Nu kan högskolan åter igen stoltsera med en utbildning av hög kvalité.

När UKÄ utvärderade Sveriges sjuksköterskeutbildningar för drygt ett år sedan blev det inte så glada nyheter för Högskolan Väst. Utbildningen uppfyllde då inte kvalitetskraven och ansågs brista på flera punkter. Lärosätet i Trollhättan fick då chansen att åtgärda bristerna över ett års tid - nu bedöms utbildningen åter igen vara av hög kvalitet.

- Det känns skönt att få fastställt att det stora arbete vi lagt ner gett resultat. Vi har arbetat utifrån en särskild åtgärdsplan för att hantera de synpunkter som Universitetskanslerämbetet lämnade i februari förra året, berättar Eva Brink, prefekt för institutionen för omvårdnad, hälsa och kultur vid Högskolan Väst, i ett pressmeddelande.

- Främst har arbetet inriktats på examensarbetet där vi har genomfört förändringar för att göra studenterna mer förberedda inför sitt examensarbete. Det innebär bland annat att vi förbättrar deras möjligheter att kritiskt granska, bedöma och använda relevant information. 

Dessutom har Högskolan Väst stärkt sina resurser med ytterligare professorer och docenter samt börjat arbeta med portfoliometodiken inom utbildningens verksamhetsförlagda del.

- Detta och flera andra insatser gör att studenten ännu bättre kan utveckla sin kunskap och kompetens och därmed också bidra till utveckling av sjuksköterskeprofessionen, säger Brink.