Just nu stormar det kring Sverigedemokraternas flygbladskampanj på den grekiska ön Lesbos. Trollhättepolitikern Penilla Gunther (KD) ifrågasätter kampanjen i en skrivelse till partibidragsnämnden. Det skriver Dagens Nyheter.

Nyligen uppdagades att Sverigedemokraterna delar ut flygblad till flyktingar på bland annat Lesbos i Grekland. I bladet skriver partiet bland annat att "Sverige är ett modernt land. Här är kvinnor och män jämlika. Tvångsäktenskap och polygami kommer aldrig att accepteras. Halalslakt samt niqab och burka på allmänna platser kommer att förbjudas". Flygbladet undertecknas "Sverigedemokrater, SD-kvinnor och Det Svenska Folket". 

- Det är en relevant fråga om vi ska använda skattepengar på det här sättet. Sedan vänder jag mig också emot att de undertecknar med "svenska folket". Jag vill att man prövar om det är förenligt med vad partibidrag ska användas till, säger Gunther till DN.

Gunther fick dock ett snabbt svar från partibidragsnämnden, uppger tidningen.

- Det finns ingen möjlighet för oss att granska vad partierna använder pengarna till, om ett parti missköter sig eller gör något som inte är i enlighet med vad man tänkt sig. Tanker är att partier som missköter sig ska fällas genom den demokratiska processen, att man inte röstar på dem i val, kommenterar partibidragsnämndens sekreterare Feryal Mentes.