Trollhättans Stad, Uddevalla, Vänersborg och Lilla Edet tar nu ett gemensamt krafttag med syfte att minska lagningen till underåriga.

Två av tre sextonåringar som dricker alkohol, skulle helt undvika den om de inte kände någon som kan köpa ut. Därmed har vänner och bekanta med åldern inne ett stort ansvar. 

Av undersökningen "Drogvanor i Västra Götaland 2013" framkommer det klart att alkoholintag kan leda till vissa konsekvenser för ungdomar i årskurs 9 till åkurs 2 på gymnasiet. Dessa konsekvenser är oskyddat sex, misshandel, slagsmål och att åka som passagerare i ett fordon med en berusad förare. Dessutom är det större risk för unga som dricker alkohol att drabbas av alkoholskador, då hjärnan utvecklas fram till och med omkring 25 års ålder.

Kampanjen som nu genomförs av Trollhättan, Vänersborg, Uddevalla och Lilla Edet riktar sig just till unga människor i åldern 20-25 år. 

- Under många år har föräldrar varit målgruppen för att minska langningen av alkohol till minderåriga. Nu tar vi sikte på en ny målgrupp, unga vuxna, de som är i åldern 20-25 år, berättar Tina Gillberg som är drogförebyggare i Trollhättans Stad.