Gärningsmannen vid skolattacken i Trollhättan har avlidit. Det meddelar Polisen under en presskonferens.

Det innebär att tre människor mist livet i vad som kallats "en av de värsta händelserna i svensk historia". En manlig elevassistent, en elev och en 21-årig gärningsman är avlidna, samtidigt som ytterligare en manlig lärare och en elev är mycket allvarligt skadade och vårdas på NÄL.

Polisen förtäljer om händelseförloppet under presskonferensen från det att larmet inkom klockan 10:09. Polis var på plats redan efter fem minuter och fann då en skadad man utanför entrén till Kronan. Inne i byggnaden påträffas ytterligare en man samt två skadade pojkar. Den 21-åriga gärningsmannen anträffades på andra våningen och gick genast till attack mot polisen, som avlossade två skott och oskadliggjorde honom.

Gärningsmannen har enligt polisen knackat på ett klassrum och attackerat den pojke som öppnade dörren. Han har därefter gått vidare till ytterligare ett klassrum och genomfört en likadan attack på den andra pojken. Offren var troligen slumpmässigt utvalda, uppger polisen.

Vid en husrannsakan hos gärningsmannen har intressanta fynd gjorts. Vad för fynd det gäller kommenteras inte. Motivet bakom attacken är oklart och mannen, som är hemmahörande i Trollhättan, är inte känd av polisen sedan tidigare.