Från och med i höst kommer Trollhättan att bli en byggarbetsplats. 1 700 bostäder planeras för de närmaste fyra åren.

Bostadsbyggandet har ökat i Västra Götaland de två senaste åren konstaterar Länsstyrelsen i ny rapport. I år räknar kommunerna i länet med att börja bygga hela 6 300 bostäder. Fler hyresrätter än bostadsrätter.

Trollhättan hör till de kommuner i länet som ligger bra till när det gäller byggande. Kommunala bostadsbolaget Eidar har tätpositionen och räknar med att färdigställa 1 000 nya bostäder fram till 2030. Eidar har långt framskridna planer på ett antal byggprojekt, bland annat kvarteret Mars och Stensmedjan med sammanlagt 270 nya bostäder. Eidar har också byggplaner för Kronogården, centrum, Halvorstorp, Lextorp Upphärad, Hälltorp, Lärketorpet och längre fram Knorren/Stridsberg.

– Vi ska skapa ett lager av startklara projekt, säger vd Urban Blom till ttela. 

Eidar är inte ensamma på banan, total ligger ett 20-tal byggprojekt i Trollhättan på ritbordet just nu. Både i centrum och ute i stadsdelarna har privata byggbolag och HSB intressen. Bland mycket annat ska BIAB bygga 20-25 bostadsrätter på Nygatan, Hammar Nordic 16 bostadsrätter på Trollgatan och HSB färdigställa 200 bostadsrätter i kvarteret Zebran på Tingvalla. Till det kommer villabyggande bland annat i Hälltorp, Skogshöjden, Källstorp och Velanda.