Det lokala bostadsbolaget Eidar har stora planer för Trollhättan. De kommande femton åren planeras flera nya bostadsprojekt - här finner du de mest aktuella.

Kvarteret Mars

Under sommaren 2016 beräknas arbetet med kvarteret Mars ta sin start. Kvarteret byggs med syfte att binda samman resecentrum och staden och ska "fungera som en port in i Trollhättans centrum". Här önskar Eidar skapa framtidens boende, där det i planerna ingår ett 18 våningar högt bostadshus och omkringliggande byggnader med totalt 150 hyresrätter.


Kvarteret Minerva

I kvarteret Minerva, beläget i hjärtat av Trollhättan, önskar Eidar bygga uppåt. Visionen är att en dag bygga stadens högsta hus just här. Byggstart är dock inte planerat förrän tidigast under 2019. Möjligheten finns att en arkitekttävling utlyses med mål att finna den mest intressanta lösningen för kvarteret.


Kvarteret Skördetröskan

Redan till sommaren 2015 planeras byggstarten för kvarteret Skördetröskan på den gamla skolgården i Kronogården. Här ska 26 nya radhus byggas med allt från treor till femmor. Platsen ska förvandlas från ödslig och mörk till fridfull och lummig. Inflyttning beräknas redan till hösten nästa år.


Kvarteret Galaxen

Trollhättan är i behov av många lägenheter på kort tid. Därför har Eidar planer på att skapa ett nytt kvarter med hjälp av färdiga bostadsmoduler. Modulerna kommer hålla lika hög kvalitet som bolagets andra lägenheter och kommer kunna flyttas vid behov. Bostadsmodulerna rymmer ettor om 25 kvadratmeter och är möjliga att installera snabbt, då marken är förberedd med vatten och avlopp.


Kvarteret Herkules

Kvarteret Herkules består av ett av stadens vackraste byggnader med anor från tidigt 1900-tal. Huset kommer, med trolig start 2017, rustas upp samt få tillbyggnad i form av fem vindslägenheter. 


Kvarteret Blåvingen

Med start nästa år kommer tre till fem nya hus se ljuset i kvarteret Blåvingen. Kvarteret rymmer i dag flera byggnader för barnfamiljer, men Eidar ser att fler får plats i det lummiga området. Det finns dessutom planer på att ett av husen, som kommer bli fyra till sex våningar högt, ska bli ett äldreboende.


Kvarteret Stensmedjan

I kvarteret Stensmedjan står i nuläget fem bostadshus. Dessa byggnader kommer att rustas upp ordentligt - vilket enligt Eidar kommer förändra hela kvarteret till det bättre. Samtidigt planeras även 120 nya lägenheter, i form av fyra nya hus samt två nya våningar på varje befintligt hus.


Kvarteret Gulsparven

Hela kvarteret Gulsparven kommer vid årskiftet 15/16 att jämnas med marken - för att sedan byggas upp igen. Just nu är planerna att bygga upp omkring 150 lägenheter, mot dagens 132, i flera olika storlekar. Byggstarten beräknas till 2016.


Kvarteret Elefanten

Kvarteret Elefanten hyser redan en hel mängd studentbostäder, nu planerar Eidar än fler. Ingenjörshuset intill de befintliga höghuset med studentbostäder är nu med i planerna om utökat utbud av bostäder för studerande. De tre nedersta våningarna i byggnaden, som i nuläget rymmer kontorslokaler, ska resultera i upp till 20 nya lägenheter.


Projekt Upphärad

Det är inte bara i centrala Trollhättan som det planeras nybygge. Även i Upphärad hoppas Eidar kunna bygga nytt i form av tio radhus. Byggstart beräknas till 2017.


Projekt Hälltorp

Villatomterna i Hälltorp, Strömslund har gått åt som smör. I framtiden planeras även hyreslägenheter i området för att utvidga och berika. 


Kvarteret Gullön

I det centrala kvarteret Gullön kan det komma att byggas 25 nya hyresrätter. Eidar planerar att göra kvarteret till en värdig entré till stadens södra centrum samt förstärka stråket mellan Resecentrum och Innovatum.


Kvarteret Stridsberg

Det relativt orörda Stridberg & Björck, tidigare ett industriområde, kan i framtiden få tillskott av nya hyreslägenheter. Här kommer hyresgäster kunna bo med utsikt över kanal - dock dröjer byggstart till tidigast 2020.


Källa: Eidar Folder 2030 Vision