Med start vid månadsskiftet september-oktober ska NU-sjukvården inte längre använda sig av sjuksköterskor från bemanningsföretag. Något totalstopp är dock inte aktuellt, skriver TTELA.

Med målsättningen att skapa bättre kontinuitet mot både patienter och vårdpersonal fattade Västra Götalandsregionen (VGR) tidigare i år beslut om att avskaffa samtliga bemanningssjuksköterskor från och med 1 oktober. Dock är det inte helt stopp i det avseendet.

- Finns det väldigt starka skäl får man lov att använda bemanningsföretagen. Det beslutet har varje primärdirektör och förvaltningschef, berättar Marina Olsson, personaldirektör VGR, för TTELA.

Ett "starkt skäl" kan bland annat röra sig om hög belastning på särskilda enheter eller behov av att fylla stora gap i schemat vid semestertider.

- Vi ska göra oss oberoende av bemanningsföretag och bara ta hjälp av dem vid särskilda tillfällen. Det går sakta nedåt när det gäller läkare, men när det gäller sjuksköterskor har det skett en kraftig ökning, säger Olsson till tidningen och nämner även att det i dag finns fler sjuksköterskor anställda i regionen än tidigare.

Att avskaffa samtliga bemanningssjuksköterskor i en handvändning är dock inte genomförbart och flera åtgärder har nu satts in.

- Introduktionsprogrammet är en del där man under ett års tid får möjlighet att komma in i sjuksköterskerollen. Dessutom ska det finnas möjlighet att göra karriär, att specialutbilda sig på arbetstid och få högre kompetens och lön, säger hon.

Samtidigt vill NU-sjukvården komma närmare Högskolan Väst med syfte att rekrytera fler till regionens sjukhus.