BB-enheten på NU-sjukvården ändrar sina generella vårdtider från och med den 1 februari.

Tidigare har NU-sjukvården kunnat erbjuda nyförlösta mödrar fri vårdtid. Från och med den 1 februari gäller dock generella vårdtider om en till två nätter för mammor med normala förlossningar. 

- Vi på BB har ändå i flera år arbetat för att familjerna ska åka hem så snart allt fungerar för dem. Både barn och föräldrar mår bra av att komma hem, för att tillsammans kunna skapa grunden för det gemensamma vardagslivet, säger Lena Andersson, avdelningschef NU-sjukvårdens BB, i ett pressmeddelande.

Bakom beslutet om generella vårdtider ligger förändrade samt omstruktureringar inom kvinnokliniken, vilket innebär en minskning av antalet vårdplatser på BB-enheten. 33 platser blir nu 28.

För minst andragångsmammor med en normal graviditet och förlossning gäller en generell vårdtid på en natt, medan det för förstföderskor planeras en generell vårdtid om två nätter.

- De nya vårdtiderna är generella, men de gäller inte för alla, alltid. Det betyder att vi tar hänsyn till patientens individuella behov i särskilda situationer, som exempelvis kejsarsnitt och andra komplicerade fall av fysisk eller psykisk karaktär, säger Andersson.