Facebook blir en allt vanligare informationskanal för landets kommuner. Trollhättans Stads egna sida har bland annat en av de största ökningarna av incheckningar det senaste året. Det framkommer av en undersökning från Kreafon*.

I dag använder 90 procent av Sveriges kommuner Facebook för att informera och nå ut till medborgare. Av dessa använder 72 procent sin Facebook-sida som generell kommunsida.

Sedan i fjol har antalet "gilla-markeringar" ökat med 71 procent på kommunernas sidor, vilket direkt kan kopplas till en förbättring när det kommer till att locka befolkningen. Även engagemanget på kommunsidorna har skjutit i höjden, med en ökning om 63 procent av antal kommentarer, delningar och övrig interaktion.

Kommunsidorna används framförallt för att föra dialog med invånarna. Dock ökar spridningen av nyheter och information på sidorna, det trots att Facebook dämpat omfattningen av inläggen.

- Många känner inte till det, men du som gillar en sida på Facebook får bara se ett urval av sidans inlägg. Vad du får se och inte se bestäms av Facebooks algoritmer. Man kan säga att Facebook gör en slags automatisk nyhetsvärdering som annars är ett journalistiskt hantverk, berättar Anders Carlsson hos Kreafon i ett pressmeddelande.

Karlstad kommun har visat sig vara absolut populärast med totalt 23 382 gilla-markeringar, följt av Huddinge på 14 753 stycken. Trollhättans Stad har i skrivande stund 1 777 gilla-markeringar. Samtidigt har incheckningarna hos kommunen ökat sjätte mest i hela landet. Under fjolåret ökade antalet incheckningar med 608 stycken. 

*Kreafon är en strategisk kommunikationsbyrå i Göteborg samt en av Sveriges främsta inom sociala medier.