Film i Väst har ingått ett samarbete med Nordisk Film och Sveriges Television med målsättningen att göra Sverige till det land med störst andel inhemsk film bland de nordiska länderna. Det skriver Dagens Nyheter.

- Men en förutsättning för att vi ska nå så långt är att filmerna förenar hög kvalité med stor publik potential, säger Film i Väst:s VD Tomas Eskilsson till DN.

Samarbetet innebär att parterna ska ge stöd till svenska filmprojekt, där ett enskilt projekt kan mottaga upp till 25 miljoner kronor. Medlet ska ges till filmer som rör sig med en budget om 35-50 miljoner kronor, vilket betyder att de projekt som kommer bli en del av den nya satsningen får en minst femtio procent större budget än det genomsnittliga svenska filmprojektet.

Trots den nya satsningen räknar parterna med att Svenska Filminstitutet fortsätter bidra med lika stora summor som tidigare.

- Vi hoppas att de också tycker det är viktigt. Det här handlar om att vi tre parter vill öppna en möjlighet för att göra de här betydligt mer ambitiösa filmerna, säger Eskilsson till tidningen.

Samtidigt önskar aktörerna med satsningen att varumärket "svensk film" ska stärkas samt att den svenska filmindustrin får en allt större plats på världskartan.

- Varumärket ska signalera att publiken kommer att bli berörd och engagerad och vi hoppas att de ska få biobesökarna att välja svenska film.