En övervägande andel av västra Sveriges lokalpolitiker är emot ett tiggeriförbud. Det visar en undersökning genomförd av fem västsvenska tidningar.

I april månad föreslog Moderaternas partiledning att ett förbud mot organiserat tiggeri införs. Med det i baktanke skickade Bohusläningen, Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter, Hallandsposten och TTELA ut en enkät till flertalet partier i 29 kommuner för att undersöka hur lokala partiföreträdare ställer sig till frågan.

Av samtliga 245 partiföreträdare som nåddes av tidningarnas enkät svarade 172 att de är emot ett tiggeriförbud medan 37 uppgav att de är för ett förbud. 23 av de 37 som var positiva till ett förbud företrädde Sverigedemokraterna. Alla sverigedemokrater som svarade på enkäten uppgav sig vara för ett förbud.

Dessutom uppgav Moderaterna i Ale, Färgelanda, Härryda, Kungsbacka och Sotenäs att de vill införa ett tiggeriförbud. Detsamma gäller Kristdemokraterna i Tanum och Lysekil samt ytterligare sju lokala partier.

På frågan om skolgång ska erbjudas migranternas barn, svarar 120 partiföreträdare att skolgång ska erbjudas under perioden de befinner sig i Sverige medan 70 företrädare är helt emot. När det kommer till om partiföreträdarna själva skänker pengar till tiggare uppger 129 stycken att de skänker medan 58 personer inte ger pengar.

Partiföreträdare Trollhättan

Är ni för ett tiggeriförbud?Ska migranters barn få gå i skola i Sverige?Skänker du till tiggare?
Mikael Hall (C)NejJaNej
Said Abdu (FP)NejJaNej
Christin Björk (KD)NejNejJa
Sara Ejnell Svensson (M)NejNejJa
Lasse Henriksen (SD)JaNejNej
Tobias Sandberg (V)NejJaNej

Miljöpartiet samt Socialdemokraterna gav inga svar.