Trollhättans Stad satsar nu stort på att utveckla områdena Nya Älvstaden och Ekholms Stad, som ligger belägna norr om järnvägsbron respektive norr om Knorren.

Ett projekt i den stora satsningen är att bygga gångbroar mellan flertalet öar norr om Knorren, med syfte att föra staden närmare älven. Nu har kommunen tagit ett steg närmare förverkligande genom fågelinventering på öarna i området - för att försäkra sig om att fågellivet inte påverkas negativt av projektet.

- Den första aktiviteten som görs i detta projekt är att inventera häckfåglarna i området. Det finns en viss orolighet för djur och växtlighet i samband med detta och det måste vi ta hänsyn till, säger Elisabeth Linderoth, gatu- och parkchef Trollhättans Stad, i ett pressmeddelande.

Fågelinventeringen, som har delats upp över fem tillfällen, sköts av den erfarne biologen Jonas Örnborg. Örnborg kommer under 7-8 timmar per tillfälle arbeta med att identifiera häckfåglarna på öarna. För att ta sig runt används en kajak och identifieringen sker bland annat genom fåglarnas läten.

- Det är tidvis svårt att se fåglarna så man måste identifiera dem på deras läten. Ibland kan det bli lite klurigt, men oftast går det bra, berättar Jonas Örberg.

I nuläget har Örberg inte funnit några särskilt överraskande fågelarter, utan typiska arter för området som identifierats. Bland annat har han spanat gäss, bofink, sädesärla och rödstjärt. Dessutom har han stött på en och annan bäver.

- Teoretiskt sett, om allt skulle flyta på och det ser bra ut gällande djur- och växtliv och det faktiskt går att bygga broarna, så skulle det vara möjligt att starta själva byggandet om kanske 4-5 år. Men det är många beslut som skall fattas innan dess och prioriteringar som måste göras, konstaterar Elisabeth Linderoth.

Skulle broarna bli verklighet kommer det vara möjligt att ta sig till fots längs med älven - från slussarna hela vägen till Överby.