Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers, tidigare VD respektive chefsjurist för Saab Automobile åtalas för ekobrott. Det rapporterar P4 Väst.


Fakturor på drygt 30 miljoner

De två tidigare cheferna för Saab Automobile åtalas på onsdagen. P4 Väst uppger att Jonsson åtalas för grovt osant intygande och Geers för grovt osant intygande samt grov urkundsförfalskning. Brotten ska ha begåtts i Trollhättan under perioden mars-april 2011 och ska gälla ett osant import- och återförsäljaravtal för den ukrainska marknaden med Cypernbaserade firman Dukelevel Holdings Limited, som upprättades av duon. Ytterligare en före detta Saab-anställd står åtalad, som ska ha varit ansvarig för utskrivning av falska fakturor.

P4 Väst skriver och hänvisar till åtalet, att avtal och fakturor rört stora summor, varav brotten ska anses grova. Beloppet på de falska fakturorna, som var två till antalet, ska ha uppgått till närmare 31 miljoner kronor.

Bytte ut siffror

Geers ska enligt radiokanalen gjort ändringar i årsredovisningarna för år 2010 för både Saab Automobile och Saab Automobile Tools. I åtalet står det skrivet att den före detta chefsjuristen ändrat både textavsnitt och bytt ut siffror i april 2011. Hon ska även ha intygat att årsredovisningen som skickades in till Bolagsverket var likvärdig originalet som behandlades vid bolagsstämman den 26 april.

I förhör ska Geers nämnt att hon har vaga minnen av hur det berörda avtalet kom till, hon erkänner dock att hon har undertecknat avtalet.

"Helt oskyldig"

Jonsson ska i förhör erkänt att han undertecknat avtalet, men påstår att han inte vet något om bolaget eller vid vilken tidpunkt beslutet om att söka upp ett ukrainskt importföretag fattades. Han nämner även att inte vet vilken avdelning inom Saab Automobile som varit med och förhandlat avtalet.

Till Dagens Industri säger Jonsson:

- Som jag minns det var det ett korrekt avtal. Detta hände för över fyra år sedan och då hade vi en rad andra viktiga saker att ta hand om.

- Jag är helt oskyldig.

Både Jan-Åke Jonsson och Kristina Geers nekar brott.