I mitten av november lämnade det kommunala bostadsbolaget in en begäran till Hyresgästföreningen om att få höja hyrorna med 2,5 procent. Nu har de två parterna kommit överens om att hyran endast ska höjas med hälften - 1,25 procent.

Under 2015 kommer hyran för bostadsbolagets lägenheter att stiga med 1,25 procent. Hyreshöjningen gäller dock inte kvarteret Björnbäret som ännu inte genomgått en renovering. Höjningen av hyran kommer dock att sättas in så fort lägenheterna är renoverade och hyresgästerna är inflyttade. 

Samtidigt meddelar Eidar att månadshyran kommer höjas med ytterligare 25 kronor den 1 april nästa år. Det som följd av en stor satsning på IT och TV som ska ge hyresgäster den senaste tekniken i sina bostäder. Höjningen påverkar dock inte kvarteret Citronfjärilen, bolagets radhus och villor i Skogshöjden samt studentboenden.

- Med tanke på ränteläget och de låga allmänna prisökningarna i samhället uppfattade vi kravet redan från början som högt. Därför är vi glada att vi lyckades hitta en väg för att komma överens med bolaget på en för hyresgästerna mera rimlig nivå, säger Hyresgästföreningens förhandlare Siv Fransson i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen parterna emellan omfattar ej parkeringsplatser och garage, utan dessa frågor kommer att förhandlas först under början av nästa år.

En genomsnittlig tvårumslägenhet om 60 kvadratmeter, med en månadshyra på 4 800 kronor, kommer att få en höjning med 58 kronor - eller närmare 700 kronor per år.