Det ser ut som att den negativa trenden vänder inom industrin i norra Älvsborg. Vid ett möte fastslogs att det finns tecken för en kommande positiv utveckling.

- Vid en träff som vi hade nyligen med elva av våra klubbordförande fick vi signaler om att en vändning kan vara på gång. Trycket i produktionen ökar, säger Mikael Johansson, ombudsman IF Metall Norra Älvsborg, i ett pressmeddelande.

Den senaste tiden har allt mer övertid tagits ut på många företag, det har förhandlats om införande av produktionsövertid samt så har övertidsformen införts på flera platser, vilket lett till de ljusare framtidsutsikterna. På ett antal företag är det dessutom aktuellt att ändra skiktformen för att kunna utöka uttaget av producerade timmar, samt så har inköp av bemanningstjänster ökat och både visstidsanställningar och nyanställningar blivit fler.

- Det var längesedan vi såg en bild som i stort sett genomgående är så positiv. Många av företagen har order på plats och trycket i produktionen är förhållandevis högt.

Trendbrottet har ännu inte slagit igenom i statistiken över arbetslösa. Dock finns det en knappt märkbar ökning av sysselsättningen bland IF Metalls medlemmar på arbetsplatser med avtal. Även bland de långtidsarbetslösa medlemmarna kan en svag ökning tydas.

- Att vi ser en minskning är naturligtvis positivt, men statistiken säger inte vart de medlemmarna har tagit vägen. Fler kan ha fått arbete eller utbildning. Det kan också vara så att fler har gått i pension, säger Mikael Johansson.

Som följd av att Volvo i Göteborg utökade med ett tredje skift för inte så länge sedan, har även IF Metall Norra Älvsborgs medlemmar påverkats.

- Uppgången spiller över även på oss. När Volvo söker folk till produktionen väljer fler att pendla till Göteborg.