Erik Carlsson, även känd som "Carlsson på taket" och "Mr Saab", har avlidit efter en kort tids sjukdom. Den trollhättebördige rallylegendaren blev 86 år gammal.

Trollhättan, Sverige och Världen har förlorat en legendar. Onsdagen den 27 maj avled den historiska rallyföraren Erik Carlsson på ett sjukhus i närheten av hans hem i Storbritannien.

Erik Carlsson föddes 1929 och växte upp i Strömslund. Efter att ha rekryterats som testförare åt Saab i Trollhättan var det ingen annan bil som gällde, och en röd Saab 96 blev ett kännetecken för föraren. Under sin glansperiod på 50- och 60-talet kom han att bli en av världens största inom rally. Han vann bland annat RAC-rallyt tre år på raken 1960, 1961 och 1962 samt tog överraskande hem Monte Carlo-rallyt 1962. Året därpå stod han åter igen som segrare i Monte Carlo och samma år gifte han sig med en annan rallyförare - brittiskan Pat Moss.

Sitt smeknamn "Carlsson på Taket" fick han efter att under SM-tävlingen Sörmlandsrundan åkt av vägen och rullat över på taket. Under tiden sändes Astrid Lindgrens "Karlsson på taket" som underhållning i Sveriges radiokanal, vilket resulterade i rallyförarens nya namn.

Under torsdagen ställs Mr Saabs bilar ut på Saabmuseet. Carlsson kommer även att hyllas under Saabfestivalen i Trollhättan nästa helg.