Nästa vecka samlas politiker och tjänstemän från Fyrbodal på Högskolan Väst för att diskutera frågan om utsatta EU-medborgare på gatorna med representanter från regeringen, Sveriges Kommuner & Landsting, polisen och Arbetsförmedlingen.

- Detta är en fråga som vi måste prata mer om. Vi kommer att bidra med kommunernas ögonblicksbild av dagsläget till regeringens kartläggning av hur det ser ut i kommunerna och vilka utmaningar som finns, berättar Lis Palm, FoU-strateg inom Fyrbodals kommunalförbund samt samordnare av konferensen, i ett pressmeddelande.

Deltagarna kommer under konferensen få ta del av flera infallsvinklar och perspektiv gällande frågan om de socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgarna som försörjer sig i Fyrbodals samt Sveriges gatumiljö. På plats är bland annat Martin Valfridsson, regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Göteborgs Stad som förtäljer om hur de som kommun hanterar situationen och forskare från Högskolan Väst.

- Vi kommer att dela med oss av högskolans kunskaper på området då vi genomfört forskning om och med romer sedan 2009, säger Fredrik Sunnemark, föreståndare för Centrum för studier av mångfald, jämställdhet och integration vid Högskolan Väst.

Konferensen äger rum tisdagen den 22 september mellan klockan 09:00-15:00. Platsen är Högskolan Väst.