- Vi skulle vilja erbjuda plats till än fler av de sökande, säger högskolans prorektor Jan Theliander.

Fredagen 15 april var sista dag att skicka in sin ansökan till höstens utbildningar på landets universitet och högskolor.  På Högskolan Väst i Trollhättan har trycket varit högt och de populäraste programmen är Socialpedagogiska följt av Mäklarekonom och Sjuksköterska.

- Vi har ett fortsatt högt söktryck till våra utbildningar. Totalt har 5 831 personer sökt till någon utbildning på Högskolan Väst i första hand, berättar Theliander i ett pressmeddelande.

Högskolan har dock inte möjlighet att ta emot alla som sökt i första hand, på grund av de beslut som tidigare fattats av regering.

Antalet anmälningar till högskolan har samtidigt minskat med 11 procent, vilket kan jämföras med den nationella minskningen om 2 procent.

- Minskningen bedömer vi främst har en relation till att vi har dragit ner på vårt utbud, då i huvudsak på kurssidan. Demografiska förändringar med mindre ungdomskullar kan också vara en förklaring.

Fler väljer att söka till program på avancerad nivå, där Specialistsjuksköterskeprogrammets nya inriktning diabetesvård är den mest populära.

- Vi satsar på att öka vårt utbud på avancerad nivå. Detta har gett resultat i fler sökande, säger Theliander.